Väldigt intressant fysikobservation på lunchen

Idag på lunchen var jag och köpte en stor och fin heliumballong till kvällen. När jag så hade den i bilen och åkte tillbaka till Sectra så upptäckte jag till min förvåning att ballongen rörde sig konstigt. När bilen accelererade så rörde sig ballongen framåt i bilen istället för bakåt som man förväntade sig, på samma sätt som den rörde sig åt samma håll som bilen svängde snarare än att pressas åt andra hållet.

Satt och funderade lite på det hela och kom fram till (efter att ha dubbelkollat med lite google-research) att det måste fungera på följande sätt.

När bilen accelererar i någon riktning (framåt/bakåt genom gas/broms och i sidled genom att snurra på ratten vid framfart) så försöker saker som finns i bilen att motverka accelerationen. Detta kallas tröghet, och ju större ett objekts vikt, desto större blir dess tröghet. Det är inte bara fasta objekt som har tröghet, utan allting i bilen, inklusive luften och även heliumet i ballongen. Eftersom heliumet är det lättaste som befinner sig i bilen så har det också lägst tröghet, vilket gör så att luften pressar undan heliumet, vilket i sin tur är precis samma sak som att pressa ballongen i motsatt riktning, alltså framåt vid acceleration eller åt samma håll som bilen vid svängar.

Riktigt häftigt!

Advertisements

About leburque

Fundersam från Östergötland. Here's where it goes.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Väldigt intressant fysikobservation på lunchen

  1. Fisarn says:

    Måste vara samma effekt på en fis i en bil.

  2. Hagge says:

    Haha yes, metans densitet är bara drygt hälften av luftens, så det borde absolut vara så :) detta skulle också kunna förklara varför fisar ibland har en så ologisk och spontan färd genom luften. Bra tanke där :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s