Matematisk litenhet

Jag har alltid retat mig på jämförelser som inte görs mot en positivt laddad storhet. Dubbelt så långsam, kort, billig eller dålig är varken språkligt fel eller matematiskt ologiskt, men det introducerar komplexitet i uttryck och bör därför undvikas. Vadå för komplexitet, kan man undra? Jo, hjärnan föredrar likt datorn heltalsmultiplikation, och därför blir det jobbigt att processa en ökning av något storhetsreducerande. Vadå division, man dubblerar ju? Ja man kan ju tycka det, men storheten i sig har också en faktormässig inverkan och att använda sig av en relationsmässig “litenhet” (måste sätta fnuttar då jag vill åberopa storhetens motsats istället för den dokumenterade betydelsen att känna sig liten) fungerar således som en reducerande multiplikation, alltså flyttalsmultiplikation eller heltalsdivision. Svårt att sätta en exakt siffra på “litenheten” men jag har som antagande att vi iaf dyngar rationellt.

Vad ska man säga om dubbelt så kallt då? Ja det ska jag berätta! Det beror på om man använder kallt i sin storhetsreducerande form (kallt som i “ovarmt”) eller negativa storhetsform (kallt som i minusgrader). Minusgrader handlar fortfarande om heltalsmultiplikation och då ger jag grönt ljus/tummen upp medan “ovarmt” går raka vägen in i samma fack som “litenheterna” i stycket ovan. Det finns dock en ytterligare dimension här: vad rättfärdigar 0-punkten som en värdig brytare. Man skulle kunna hävda att en utgångspunkt från absoluta nollpunkten, och då är självfallet båda uttrycken bannlysta. Eftersom det ligger rätt i munnen och 0-punkten känns allmänt vedertagen by now, så vi kan dock tacka Celcius och fortsätta i vår felaktighet.

Dubbelt så långsam är också lite av ett specialfall, då man skulle kunna hävda att långsamhet är detsamma som tidsåtgång, vilket helt klart kvalificerar sig som storhet, och därmed skapar utrymme för heltalsmultiplikation. På samma sätt som Celcius så känns dock snabbheten väl rotad som den spontana tolkningen (väl påhejad av motsatsskapet förstås) så även denna eventualitet faller i stöpet och kastas på klassiskt Sverker-manér i soptunnan.

Advertisements

About leburque

Fundersam från Östergötland. Here's where it goes.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s