Hej då administrativa omkostnader *vinkar*

För ett år sedan togs det stora steget att förpassa sparkontot till investeringar i fonder. Detta är dock ganska tråkigt och inte särskilt lärorikt, så efter påtryckningar från Köttarn och min mer och mer investeringsintensiva omgivning så har jag nu slopat bankfonderna till förmån för ett aktiekonto på Nordnet. Hell yeah!

Det första som slår en är de hutlösa courtagen. 100 kr?? WTF! Sen ska man ju sprida sitt sparande, och kommer därmed inte ifrån ofördelaktiga valutaväxlingar. Well, man kommer visst inte helt ifrån administrativ bullshit, men väl förvaltningsavgifter som på sikt äter upp vinsten (läs räntan på räntan på räntan osv). Det där med ränta på ränta är intressant. Jag försökte argumentera för att 1000 kr pensionssparande känns som en rätt sweet deal iom att man kan göra avdrag på det vid deklaration och därmed få tillbaka varenda öre. Köttarn satte dock hårt mot hårt och visade snabbt hur pengarna i ett hälsosamt aktiescenario ganska snabbt blir en bättre investering. Dock svårt att frångå tanken att spara 12000 kr per år och få tillbaka dem igen skulle vara en dålig deal :)

En annan sak som slår när man tittar indexhistorik är att de >10% på år som man hört och läst om knappast kan gälla de senaste 10 åren med dubbla ekonomiska kriser. Upptäckte dock vilken substantiell del aktieutdelningen kan vara ibland. Kanske går ihop ändå.. Nu ska jag bli bra på det här och rik! *förväntansfull*

Advertisements

About leburque

Fundersam från Östergötland. Here's where it goes.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s