Vad hände med elegansen?

Saxat från SVD: ”Håna inte dem som lever nära vargarna”. Vad är problemet? Missbrukad objektsform från en av landets mest välrenommerade tidningar är ungefär lika vackert som Juholts dyngmusche.. Låt oss hoppas att de fick det levererat och bara var rädda att felcitera…

Advertisements

About leburque

Fundersam från Östergötland. Here's where it goes.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

3 Responses to Vad hände med elegansen?

 1. Gunilla says:

  Det är inget fel på den meningen. Dem är objektsform. “Håna inte dem”.. är en imperativform (uppmaning). Du kan istället skriva “Du ska inte håna dem….”

 2. leburque says:

  Jag håller med om att man ska skriva “Du ska inte håna dem”, men det förutsätter att man har ett färdigt objekt. I fallet “Du ska inte håna dem som lever nära vargarna” så utgör ju “dem” subjekt i bisatsen “dem som lever med vargarna”, i vilken det helt klart borde vara subjektsform, alltså “de”. Jag skulle kunna tänka mig att man i så fall kan skriva “dem” om meningen separeras med ett kommatecken, alltså “Håna inte dem, som lever med vargarna”, men det enda som gör att den meningen fungerar är det underförstådda att det egentligen står “Håna inte dem, de som lever med vargarna”.

  Det verkar ju gå bra att vända och vrida på reglerna för att få båda att verka möjliga. Det som dock fortfarande ligger till min fördel (tycker jag) är ju då att det låter helt vanskligt att säga “dem”. Ponera att man pratar om en person istället för flera. “Håna inte honom som bor med vargarna”. Det låter verkligen inte bra.

  • Gunilla says:

   Nu har jag skrivit till Språkrådet om denna fråga. Hoppas få svar inom ett par dagar. Många kramar så länge.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s